Nieuwsbrief augustus - september 2020 Nieuwsbrief augustus - september 2020

Vanuit de kerkenraad

Bijzondere tijden
Het is wennen in deze coronatijden, nu alles anders lijkt dan vroeger. Alles wat gewoon was, is ongewoon geworden. Dat we moeten oppassen, niet spontaan de hand kunnen schudden, ook van het samen zingen schijnt het coronavirus erg te houden. Gelukkig hebben we toch onze stem. En de telefoon. En worden onze ouderen regelmatig gebeld of zij bellen elkaar. Want je moet zo nu en dan even tegen iemand aanpraten. Er zijn immers hele dagen dat je niemand ziet of spreekt. Zelf probeer ik regelmatig een kleine belronde te doen.

Wat viel mij op toen half maart de wereld op slot ging? Dat ouderen vooral getroffen werden in hun contacten. Dat het zo werd gemist: de onderlinge gezelligheid, het besef dat je er ondanks je gevorderde leeftijd bij mag zijn, samen met anderen. Je mist het gesprek, de sociale contacten, de gemeenschap. Een enkele oudere zei daar soms heel somber van te worden. Missen we het geloof, het zingen, het bidden, de bijbelse verhalen? Ach, mag ik het zo zeggen: sommigen kunnen het heel goed alleen, maar al die dingen komen toch vooral tot leven als we samen zijn, de gemeenschap vieren, tot aan de koffie toe.

Doorgaans sloeg en slaat ieder zich kloek en moedig door deze coronatijden heen. Voor enkele ouderen is dat niet bijzonder; zij zijn immers al vele jaren alleen en door de zwakke gezondheid aan huis gebonden en op hulp van anderen aangewezen. En die anderen zijn vaak de buren of de kinderen die de boodschappen regelen, aan huis laten bezorgen, regelmatig navraag doen of en hoe het gaat. Nu het gewone leven ondanks alle beperkingen zich wat lijkt te herstellen, kunnen we ook elkaar weer opzoeken. Jammer dat ons kerkje te klein is om veilig bijeen te komen. Maar de kerktuin – als het weer het toelaat - biedt mogelijkheden, ook voor andere bijeenkomsten. Het is een voorproefje voor straks, als het allemaal weer kan. Wat zal dat bijzonder zijn.

Ruud Foppen

Vanuit de kerkenraad
Zoals iedereen begrijpt is het niet verantwoord op dit moment een dienst te organiseren in ons kleine kerkje. Als we 1,5 meter afstand in acht nemen is het mogelijk een dienst te houden voor maximaal 12 mensen. Vraag is dan: hoe zit het met de luchtcirculatie. Gelet op de leeftijd van de meeste van de bezoekers heeft het kerkbestuur besloten geen enkel risico te nemen. Na de zomer kijken we wat dan de mogelijkheden zijn.
We hebben echter wel gezocht naar een alternatief; en dat is een dienst in de kerktuin. Op 14 juni hebben we de eerste (korte) dienst gehouden in onze kerktuin. Natuurlijk werden de richtlijnen van overheid en RIVM gevolgd. Men moest zich vooraf telefonisch aanmelden, er was desinfecterende handgel aanwezig, alle stoelen waren extra schoongepoetst en we hielden natuurlijk de 1,5m regel aan. Ook werden er geen liederen gezongen. Maar toch, het resultaat was een mooie, inspirerende en intieme tuindienst onder de grote bomen van de tuin. Er waren in totaal 14 mensen aanwezig. Ds. Ruud Foppen hield een korte overdenking en er was mooi pianospel door Wilma Flier. Het was een bemoedigende en intieme bijeenkomst.  Na afloop hebben we nagepraat op 1,5m van elkaar, onder het genot van een kopje koffie of thee, in een ander gedeelte van de tuin. Het was fijn om elkaar weer te ontmoeten op zondagmorgen, daarom heeft de kerkenraad besloten om 19 juli en 9 augustus opnieuw een tuindienst te organiseren. Een impressie van de dienst op 19 juli vindt u in 'Laatste nieuws'.
Wat betreft de aanpassing van het interieur van de kerk is na een inschrijving besloten het werk op te dragen aan Meubel- en timmerbedrijf Hermans uit Vaals. Na de zomer wordt gestart met het werk. De begeleiding van het werk geschiedt door TEAM Architec/kten.

Kerkdienst/tuindienst; IS AFGELAST. Voor meer informatie mail: scriba@pkn-eijsden.nl
datum en tijdstip 04-10-2020 om 10.00 uur

Kerkdienst; Allerheiligen/Allerzielen; aanmelden verplicht. Voor meer informatie mail: scriba@pkn-eijsden.nl
datum en tijdstip 01-11-2020 om 10.00 uur