PKN
Protestantse Gemeente Eijsden
 
Nieuwsbrief december 2022 - januari 2023 Nieuwsbrief december 2022 - januari 2023
Vanuit de kerkenraad in Eijsden

Koffieochtend
We hebben op 24 februari met 7 mensen uit onze kerkgemeenschap sinds lang weer een koffie ochtend gehad. De bedoeling was elkaar wat beter te leren kennen en iets meer te vertellen over ieders achtergrond.
We hebben afgesproken elkaar dit jaar vaker onder een kop koffie of thee te treffen. De volgende bijeenkomst staat gepland op vrijdag 21 april om 10.00 uur in het Kerkcentrum in Eijsden. Ieder die het op prijs stelt elkaar daar te treffen is van harte uitgenodigd.

Geluid in de kerk
We zijn bezig om te zien of het geluid in de kerk kan worden verbeterd. Door de nieuwe inrichting is er in feite iets te veel galm. We hebben een deskundige metingen laten doen en we zullen naar verwachting door het aanbrengen van een aantal panelen een verbetering horen. Daarnaast wordt geëxperimenteerd met het gebruik van een microfoon. Er zijn voorgangers die dat niet nodig hebben door het volume dat ze zelf produceren, maar er zijn ook situaties dat (bij het ouder worden van de bezoekers aan een dienst) niet alles meer goed te volgen is. En daar zullen we verbetering in brengen.

Doopdienst
Er is een doopverzoek ontvangen voor Lune, dochter van Björn en Sandra Hupperts en kleindochter van Ine Vrij. De doopdienst vindt plaats op zondag 28 mei tijdens de Pinksterdienst. Zoals verwacht mocht worden zal Ruud Foppen voorganger zijn in deze dienst.
 
Opvang van Oekraïens gezin door Yvonne en Roel Haberkorn
Mede doordat de kinderen het huis uit zijn en er dus extra ruimte is, hebben Yvonne en Roel Haberkorn zich vorig jaar aangemeld voor de opvang van Oekraïners, die voor de Russische terreur op de vlucht geslagen zijn. Ze hebben toen daar ook na een kerkdienst over vertelt en een beroep gedaan op onze gemeente, mocht dat eventueel nodig zijn. Het nieuws daarover is tweeledig. In de eerste plaats dat ze inmiddels de inwoning hebben van een Oekraïens gezin, bestaande uit vader, moeder en tienerdochter. En in de tweede plaats dat Yvonne en Roel bij de opvang uitstekend worden begeleid door de betreffende instanties, zoals onder meer Vluchtelingenwerk en het Rode Kruis. Het gezin was al in Maastricht neergestreken, maar er werd toch een nieuwe plek voor ze gezocht, in principe voor drie maanden. Ze kwamen in Gronsveld aan, twee dagen voordat Yvonne en Roel met vakantie zouden gaan, dus in die korte tijd moest er veel - soms met handen en voeten - worden gecommuniceerd. Tot nu toe gaat het goed. Mocht er hulp nodig zijn, dan zullen we dat ongetwijfeld merken.

Vesper
Op 26 maart houden we samen met de Rooms-Katholieke parochie in Eijsden voor de tweede maal dit jaar een oecumenische Vesper. Dit keer in de Christina kerk met als voorgangers ds. R. Foppen en pastoor R. Verheggen en aansluitend een drankje in de woning van de pastoor.

Leeskring
Op 10 maart heeft de leeskring het boek “Een vrouw op de vlucht voor een bericht” van David Grossman besproken. Hoewel het een forse pil is, van bijna 700 pagina’s, waardoor er mede daardoor enkelen moesten afhaken, was de waardering zeer hoog. Grossman beschrijft de ervaringen en relaties tussen mensen in het Israël van de Zesdaagse- en Jom Kipoer oorlog en de aanhoudende spanningen en conflicten. Wat doen deze dingen met gewone mensen in hun verlangen naar liefde, geluk en toekomst als weer elke generatie moet leven onder de doemwolk van dreiging en dood?  Het werd een intensief gesprek.
De volgende leesmiddag is op vrijdag 21 april om 14 uur. Dan wordt “De Pool” van J. M. Coetzee besproken.

Oecumenische bijbelgroep
Deze groep loopt weer als vanouds. Nu met een vernieuwde aanpak, met een wat intensievere bijdrage van elke deelnemer. Vooral nog wat mensen van protestantse huize worden node gemist. Bel/mail bij belangstelling met Ruud Foppen: 06 22502028, ruudfoppen@xs4all.nl.

Dick Rootert
terug
 
 

Kerkdienst; Witte Donderdag; avondmaal
datum en tijdstip 06-04-2023 om 20.00 uur
meer details

Kerkdienst; Pasen
datum en tijdstip 09-04-2023 om 10.00 uur
Collecte: Werelddiaconaat Moldavië meer details

 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.